Home O Zagrljaju podrške Rak dojke Događaji Media Kontakt Linkovi Sponzori
 
 


Zagrljaj podrske - Breast Friends
O Zagrljaju podrške

   

Oktobar/listopad je mjesec podizanja svijesti o karcinomu dojke, te kao i svake godine Asocijacija udruženja za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od raka dojke u Bosni i Hercegovini i Udruženje onkologa Bosne i Hercegovine organiziraju edukativno humanitarnu kampanju o raku dojke, ove godine pod nazivom „ZAGRLJAJ PODRŠKE“.

Kampanja „Zagrljaj podrške“ ima dva cilja:

1. Edukativni, usmjeren na podizanje svijesti društva o važnosti redovnih pregleda, ranog otkrivanja i dijagnosticiranja, te mogućnostima kvalitetnog liječenja.
Poznato je da uz ranu dijagnozu i adekvatno liječenje, karcinom dojke sve više postaje hronična, a sve manje smrtna, u nekim slučejevima čak i izlječiva bolest.
Kampanjom se želi staviti naglasak i na promjenu stava, ne samo oboljelih već i njihove okoline prema ovoj bolesti, te na važnost pozitivnog odnosa i podrške bliskih osoba, ali i društva u cjelini.

2. Sekundarni cilj kampanje je humanitarnog karaktera. Aktivnostima kampanje, nastojat će se prikupiti novac za kupovinu dva pokretna mamografa, kojima će se pomoći u ranoj detekciji ove bolesti u BiH, kada je izliječenje moguće i do 90 posto. Podršku ovoj kampanji možete dati uplatom sredstava na žiro račun asocijacije, te pozivom na jedan od brojeva telefona koji će biti aktivni od 1.10 – 31.12.2007. godine kod tri bh. telekom operatera u ove humene svrhe.

U sklopu kampanje bit će organizovana izložba poznatog britanskog fotografa Rankina „BREAST FRIENDS“, uz koju će ići i bh izložba „ZAGRLJAJ PODRŠKE“, poznatog bh. fotografa Zije Gafića, čije se fotografisanje odvijalo proteklog mjeseca u Sarajevu. Bosanskohercegovačka izložba sastojat će se od 25 portreta osoba oboljelih od karcinoma dojke i njima bliskih osoba koji su im bili oslonac i pružili im zagrljaj podrške onda kada im je to bilo najpotrebnije.
Ovu akciju pored pacijentica i njima bliskih osoba podržale su i brojne poznate ličnosti, tako da je pred Zijin foto aparat stao i Srđan Vuletić, Enis Bešlagić, Maja Tatić, Jasmin Imamović, Jasna Žalica, Aleksandar Hršum, Dino Konaković, te Damir Mršić.

U svom obraćanju novinarima Enis Bešlagić ja rekao: „Moj motiv za uključenje u ovu akciju je čisto ljudski. Zahvalan sam što nemam zdravstvenih problema, a s druge strane znam - pošto sam imao bubrežnih problema – kako je kad tražiš pomoć. Mada je nama, javnim ličnostima, uvijek lakše doći do pomoći.
Mi imamo privilegija, to je valjda i normalno, ali normalno je onda da mi, koji imamo privilegije, pomognemo drugima da ostvare svoja prava".

 
BiH Portreti
Poznate ličnosti i podrška pacijenticama

Rankin - portreti slavnih
Breast Friends


Roche je inicirao kampanju "Zagrljaj podrške". Saznajte više na www.roche.com