Home O Zagrljaju podrške Rak dojke Događaji Media Kontakt Linkovi Sponzori
 
 


Zagrljaj podrske - Breast Friends
19.10.2007
Komšić podržao kampanju "Zagrljaj podrške"

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je danas u Sarajevu sa članicama Asocijacije za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od raka dojke u BiH i podržao eduktivno-humanitarnu kampanju "Zagrljaj podrške", koju je ova asocijacija pokrenula početkom oktobra.

- Poveli ste odličnu akciju i u tome imate moju punu podršku i pomoć. Kroz vlastitu porodicu mogu vidjeti sa kojim se problemima susreću pacijenti oboljeli od karcinoma. U BiH postoje i kadrovi i mogućnosti da se u tretmanu liječenja primjeni sve ono što nudi savremena medicina, samo je pitanje da li je to dostupno svim građanima BiH. Neodrživo je postojeće stanje da liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma u BiH zavisi od toga u kojem bh. gradu žive, kazao je Komšić.

Predsjednica Asocijacije Suadeta Bobić informirala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o radu Asocijacije koja okuplja devet udruženja pacijentica oboljelih od karcinoma dojke u BiH, istaknuvši da se zalažu da se na nivou države uspostavi jedinstven registar malignih oboljenja, jednako pravo na dijagnostiku i liječenje u svim dijelovima BiH, uvrštavanje neophodnih lijekova i terapija za liječenje karcinoma dojke na liste lijekova fondova zdravstvenih osiguranja, posebno lijeka "Herceptin" za sve pacijente sa HER 2+++ nalazom.
- Također, tražimo uvođenje knjižica za maligne bolesti, odnosno prioritete u pružanju zdravstvenih usluga, jednaka prava pacijentica u BiH na besplatne proteze i grudnjake, edukaciju medicinskog osoblja onkologa, hirurga, radiologa, radioterapeuta i genetičara, dodala je Bobić.Roche je inicirao kampanju "Zagrljaj podrške". Saznajte više na www.roche.com