Home O Zagrljaju podrške Rak dojke Događaji Media Kontakt Linkovi Sponzori
 
 


Zagrljaj podrske - Breast Friends
26.09.2007
Špirić podržao kampanju "Zagrljaj podrške"

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Nikola Špirić susreo se u srijedu, 26. septembra 2007. godine sa članicama Asocijacije za brigu o pacijenticama/pacijentima oboljelim od raka dojke u BiH.

Članice Asocijacije upoznale su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa pripremama za realizaciju eduktivno-humanitarne kampanje „Zagrljaj podrške“ koja će se u oktobru, mjesecu borbe protiv karcinoma, provesti u cijeloj BiH.Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić podržao je aktivnosti Asocijacije, kao i kampanju „Zagrljaj podrške“, naročito njen edukativni dio.

„Kao čovjek koji ima vlastito iskustvo u borbi i liječenju karcinoma i zato sam na svaki način spreman pomoći i podržati vaše aktivnosti. Spreman sam i kao osoba koja se izborila sa karcinomom, govoriti ljudima o toj borbi, kako je bitno imati pozitivan stav. Što se tiče kampanje „Zagrljaj podrške“ založit ću se da Vijeće ministara i finansijski pomogne kupovinu mobilnih mamografa. Što se tiče zakonske regulative, zbog činjenice da se usaglašavanje vrši na različitim nivoima vlasti, nisam siguran da će do saglasnosti doći tako brzo“, naglasio je predsjedavajući Špirić.

Dr. Zdenka Gojković, specijalista onkolog iz Kliničke bolnice u Banjoj Luci, upoznala je predsjedavajućeg Špirića sa činjenicom da u svijetu postoje izvrsni lijekovi koji omogućavaju liječenje i izliječenje pacijenata oboljelih od karcinoma dojke, ali da je nužno omogućiti ravnopravan pristup pacijenticama ovim lijekovima. Osim toga, nužna je pomoć u ranoj dijagnostici i prevenciji, te uspostava registra za karcinom na nivou BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH obećao je da će prisustvovati otvorenju izložbi, Renkinove „Brest Friends“ i izložbe „Zagrljaj podrške“ Zije Gafića, u Sarajevu 24. Oktobra ili Banjoj Luci 05. Novembra 2007. godine.Roche je inicirao kampanju "Zagrljaj podrške". Saznajte više na www.roche.com